Smittar jag om mitt barn har vattkoppor
?
Introduktion:
När ens barn drabbas av vattkoppor kan många föräldrar oroa sig över risken att både de själva och deras omgivning kan smittas. I denna artikel ska vi ge en grundlig översikt över spridningen av vattkoppor, olika smittvägar, och hur det skiljer sig mellan olika typer av situationer. Vi ska också ta upp historiska aspekter av smittspridningen samt diskutera för- och nackdelar med att vara smittbärare.
Vad är vattkoppor och vilka typer finns det?
Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som oftast drabbar barn. Det orsakas av varicella-zoster-viruset (VZV) och kännetecknas av små vätskefyllda blåsor på huden. Sjukdomen sprids genom direktkontakt med de vätskefyllda blåsorna eller genom droppsmitta från hosta eller nysningar. Det finns två huvudtyper av vattkoppor: primär vattkoppor och bältros. Primär vattkoppor drabbas oftast av barn och bältros är en återaktivering av viruset hos de som tidigare haft vattkoppor.
Hur sprids vattkoppor och vilka är de vanligaste smittvägarna?
Vattkoppor smittar och sprids lätt från en person till en annan. Viruset kan överföras antingen genom direktkontakt med de vätskefyllda blåsorna eller genom att andas in viruset i luften om en smittad person hostar eller nyser. De mest smittsamma perioderna är när blåsorna brister och sår bildas på huden. Smittsamheten fortsätter tills alla sår har torkat ut och bildat skorpor. Det är viktigt att notera att vattkoppor smittar redan innan synliga symtom uppträder i form av blåsor.
Kvantitativa mätningar av smittspridning vid vattkoppor
Enligt studier sprider sig vattkoppor väldigt enkelt, och cirka 90% av de som inte tidigare haft sjukdomen kommer att smittas om de utsätts för viruset. Viruset är luftburet och kan spridas upp till 1,8 meter genom droppsmitta när en smittad person hostar eller nyser. En smittad person kan sprida viruset från ett par dagar före utslagen uppstår tills de sår som bildas har torkat ut.
Skillnader i smittspridning mellan olika situationer
Smittspridningen av vattkoppor kan variera beroende på situationen och omgivningen. I skolmiljöer kan vattkoppor spridas snabbt på grund av närkontakt mellan barn. Det rekommenderas att barnet stannar hemma från skolan och isoleras för att minska risken för omfattande spridning. I hemmet kan smittspridningen minskas genom noggrann handhygien och att undvika gemensam användning av till exempel handdukar och sängkläder.
Historisk genomgång av för- och nackdelar med smittspridning vid vattkoppor
Historiskt sett ansågs det vara fördelaktigt att barn smittades av vattkoppor, eftersom en person som hade haft sjukdomen var immunitet mot återinfektion. Detta förhindrade att personen senare i livet skulle få bältros, som kan vara mer allvarligt. På senare tid har vissa föräldrar valt att utsätta sina barn för smittan genom så kallad ”vattkoppsfest”, då flera barn smittas samtidigt för att förhindra senare smitta och sjukdomar. Detta kontroversiella tillvägagångssätt har mötts med både fördömande och försvar.
Avslutning:
Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som sprids lätt genom direktkontakt eller via droppsmitta. Risken för smittspridning är som störst när blåsorna brister och bildar sår på huden. Trots att sjukdomen tidigare betraktades som ofarlig och ibland önskvärd för att uppnå immunitet, är det nu viktigt att minska risken för spridning för att skydda utsatta personer eller de som har svagare immunförsvar. Att ha en grundläggande kunskap om smittvägarna kan hjälpa till att begränsa spridningen och skydda både ens egna barn och andra i omgivningen.
Källor:
1. ”Vattkoppor och bältros.” Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/vattkoppor/.
2. ”Varicella.” Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/chickenpox/index.html.